Laat je

ogen bij

ons testen

Oogonderzoek optometrist met spleetlamp.

Optometrisch
Onderzoek

Wanneer uw ogen vragen om extra expertise kan een optometrist u van dienst zijn. Een optometrist onderzoekt uw ogen op gezondheid en stelt een diagnose. Eventuele oogafwijkingen en/of oogziekten worden opgespoord. Dit kan als preventief onderzoek en/of als u bepaalde klachten heeft.

Wij screenen ook uw ogen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van suikerziekte (diabetes mellitus), een te hoge oogdruk of wanneer er een oogziekte in de familie voorkomt.

Meting in cyclo (gedruppeld)

Een cyclo-meting is een oogmeting waarbij vooraf wordt gedruppeld om de ogen in een volledige ruststand te krijgen. Hierdoor kan er bij kinderen bijvoorbeeld een zeer nauwkeurige meting gedaan worden. Ook wordt deze meting gedaan bij mensen die onverklaarbare hoofdpijn klachten hebben. Een optometrist is bevoegd om deze metingen te verrichten.

Binoculair optometrisch onderzoek

De optometrist kan een aantal testen doen om een indruk te krijgen van de samenwerking tussen de ogen. Zo wordt er gekeken naar convergentie, oogmotoriek, accommodatie, fusionele reserves en andere testen. Inclusief controle na 2 maanden. Wij hebben dus alles in huis om u met een goed advies van dienst te zijn.

Fundusfoto

Bij een fundus foto wordt er een foto gemaakt van het
netvlies. Het netvlies wordt dan gecontroleerd op eventuele afwijkingen. Indien er afwijkingen worden geconstateerd zal de optometrist een behandelplan opstellen.

Myopie maganement

Myopie is de wetenschappelijke term voor bijziendheid. Dat willen wij gerelateerd
aan verschillende oogaandoeningen met (ernstige) slechtziendheid tot mogelijk gevolg.

Wij focussen ons op het zo veel mogelijk remmen van erger wordende bijziendheid, oftewel progressieve myopie.Ons team is gespecialiseerd in myopie management bij kinderen.

 

Myopie Management

Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongeren leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Op dit moment is al zeker dan 50% van de jongeren in Europa bijziend. In Azië is meer dan 50% van de jongeren bijziend.

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn, Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkte toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar.  Okderzoek toont aan de mensen met min-sterkte  tussen de -5.00 D en -7.00 D (mate van bijziendheid) ruim twintig keer meer risico hebben op netvliesloslating. Ook het risico op galucoom (verhoogd oogdruk), staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen zelfs leiden tot blindheid.

Onderzoekers spreken zelfs van een myopie –epidemie.

Wat is Bijziendheid?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie;. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit komt omdat de afbeelding waar je naar kijkt niet op het netvlies afgebeeld wordt, maar ervoor.

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn, Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkte toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar.  Onderzoek toont aan de mensen met min-sterkte  tussen de -5.00 D en -7.00 D (mate van bijziendheid) ruim twintig keer meer risico hebben op netvliesloslating. Ook het risico op galucoom (verhoogd oogdruk), staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen zelfs leiden tot blindheid.

Tips om de ogen van de kinderen gezond te houden

 • Laat ze na elke 20 minuten van dichtbij kijken (lezen,
  computeren, gamen, tablet, smartphone) een pauze nemen van 30 seconden om veraf te kijken.
 • Laat je kind(eren) lekker buiten spelen, want 2 uur
  per dag in de buitenlucht is goed voor hun ogen.
 • Besteed bovendien aandacht aan verantwoorde
  omstandigheden, zoals de juiste verlichting, houding en de aanbevolen afstand. Dit is heel belangrijk om de ogen gezond te houden tijdens kijken op korte afstand.

Waar moet je op letten bij kinderen?

Als je één of meer van deze signalen herkent bij je kind, is je kind mogelijk bijziend:

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
 • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.
 • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
 • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
 • Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
 • Veel knipperen.
 • Veel in de ogen wrijven.
 • Ogen vaak dichtknijpen.

Dit zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren door ons, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn.

Wat  kan ik voor mijn kind doen?

Helaas is bijziendheid nog niet te genezen. Wel kan de specialist een aantal behandelingen aanbieden die bijziendheid afremmen. Dit heet Myopie Management (myopie  is bijziendheid). Door op tijd met myopie managment te beginnen kan bijziendheid zoveel mogelijk worden tegengegaan.

 • Lifestyle advies
  Leer kinderen niet te lang en te vaak op schermen kijken. Minstens 2 uur per dag buitenspelen. Vitamine D en lichtintensiteit buitenshuis hebben een gunstig effect op het netvlies
 • Atropine oogdruppels (behandeling alleen door oogarts)
  Deze oogdruppels worden voorgeschreven om de toename van bijziendheid af te remmen. Tijdens de therapie met Atropine oogdruppels heeft het kind vaak een bril of contactlenzen nodig om scherp te kunnen zien
 • Speciale contactlenzen
  Er bestaan verschillende soorten contactlenzen voor myopie management. Dit type lenzen worden speciaal geleverd om de ontwikkeling van bijziendheid te remmen.

 • MiYOSMART brillenglazen met D.I.M.S.-technology

Dit zijn speciaal ontwikkelde brillenglazen van Hoya. Het is een kindvriendelijke, veilige en gemakkelijke behandeling, omdat deze vergelijkbaar is met het dragen van gewone brillenglazen. Ze zien er net zo uit als standaard enkelvoudige brillenglazen en het materiaal van de brillenglazen is licht, dun, schokbestendig en biedt UV-bescherming. Wennen aan de glazen is eenvoudig en ze kunnen de hele dag worden gedragen bij alle activiteiten.

uitleg focuspunt op het netvlies bij myopie (bijziendheid).
meisje probeert lens in het oog te doen. Zachte lenzen.

Contactlenzen

Bij oogzorgcentrum breda hebben wij slechts één doel voor ogen: het bieden van de beste oogzorg voor iedereen. Goede oogzorg, ook op gebied van contactlenzen. Wij maken daarbij gebruik van de modernste apparatuur. Aansluitend daarop worden de beste materialen gebruikt. Iedere contactlens zit direct op uw oog, daarom is specialistisch en vakkundig advies van groot belang. Of u nu ver- of bijziend bent, een cilinder heeft of moeilijk de kleine lettertjes leest. Wij hebben voor vrijwel elk oog een geschikte contactlens. Wij hebben een groot aanbod in daglenzen, maandlenzen, harde lenzen en nachtlenzen. Deze kunnen wij ook leveren met een leesdeel (multifocaal)

U wordt altijd geholpen door een optometrist bij oogzorgcentrum Breda. Bij oogzorgcentrum breda hebben wij slechts één doel voor ogen: het bieden van de beste oogzorg voor iedereen. Goede oogzorg, ook op gebied van contactlenzen. Wij maken daarbij gebruik van de modernste apparatuur. Aansluitend daarop worden de beste materialen gebruikt. Iedere contactlens zit direct op uw oog, daarom is specialistisch en vakkundig advies van groot belang. Of u nu ver- of bijziend bent, een cilinder heeft of moeilijk de kleine lettertjes leest. Wij hebben voor vrijwel elk oog een geschikte contactlens. Wij hebben een groot aanbod in daglenzen, maandlenzen, harde lenzen en nachtlenzen. Deze kunnen wij ook leveren met een leesdeel (multifocaal)!

Brillen

Brillen: daarbij kijken wij verder dan alleen het uitzoeken van een mooi montuur. Sometimes all you need is a little splash of colour. Zeg nou zelf, het oog wil toch ook wat? Wij hebben een uitgebreid aanbod van schitterende merk monturen. Voor ieder wat wils.

Wij helpen u dan ook graag om uw zicht zo optimaal mogelijk te krijgen.

Wij streven ernaar om de beste kwaliteit te leveren. Uw ogen meten wij met de meest moderne apparatuur en onze brillencollectie bestaat uit verschillende stijlen. U slaagt gegarandeerd bij ons!.

Wij hebben een duidelijke visie: s’ wereld beste brillen creëren zonder ooit genoegen te nemen met minder dan de hoogste kwaliteit.

vrouw met een modieuze kunststofbril.
Oog-keuring voor rijbewijs, CBR 75+ oogonderzoek.

Rijbewijskeuring

Toe aan het verlengen van uw rijbewijs?. Bent u doorverwezen voor een medische keuring voor uw rijbewijs? Dan kunt u hiervoor prima bij ons terecht. Oogzorgcentrum Breda is het juiste adres voor de oogkeuring.

Scherp zicht op de weg is prioriteit nummer één als het gaat om veilig deelnemen aan het verkeer.

Onze vakkundige optometrist zal uw ogen testen op alle aspecten die belangrijk zijn om veilig auto te rijden. Na de oogmeting stuurt onze optometrist alle gegevens uit de meting naar de oogarts. Het advies zal teruggekoppeld worden aan het CBR en zal daar besloten worden of uw rijbewijs verlengd wordt.

Wilt u ook een gespecialiseerde CBR oogkeuring laten uitvoeren? Onze vakkundige optometrist helpt u graag.

Droge Ogen

 • Droge ogen” wat betekent dit eigenlijk?
 • Droge ogen ontstaan als uw traanfilm uit balans is. Het is een veelvoorkomende oogaandoening: maar liefst 1 op de 5 mensen ervaren symptomen van droge ogen. In veel gevallen ontstaan symptomen van droge ogen naar aanleiding van onvoldoende ooglidhygiëne.

  Uw traanfilm bestaat uit drie lagen die elk door verschillende klieren aangemaakt worden. Zie afbeelding 

 Ooglidontsteking behandeling 

BlephEx is een methode voor de behandeling van blephartits (ooglidontsteking) en droge ogen. Op veilige, effectieve en pijnloze wijze wordt met behulp van een elektrisch aangedreven sponsje uw ooglid als het ware gepolijst en uw wimpers gereinigd. De schilfers en talg worden hiermee afgebroken, waardoor de biofilm gereinigd wordt. Hierdoor verminderen al snel de bijkomende symptomen als jeuk, droge ogen, zandkorrelgevoel en geïrriteerde ogen.

Tevens wordt BlephEx als preventieve behandelmethode ingezet, om (terugkerende) blepharitis, droge ogen, een meiboomklierdysfunctie of hoornvliesontsteking te voorkomen.

Ook wordt de BlephEx behandeling ingezet voor een staaroperatie of ooglaser behandeling uit, zodat uw traanfilm gezonder is waardoor de behandeling veiliger en soms ook effectiever uitgevoerd kan worden. En om contactlenzen te kunnen blijven dragen, want een ontstoken ooglid en droge ogen gaan vaak niet goed samen met het dragen van contactlenzen.

Een BlephEx specialist reinigt in 10 minuten, middels een elektrisch aangedreven sponsje op een veilige, effectieve en pijnloze manier uw oogleden om zo de biofilm langs de rand van uw oogleden af te breken.

ABONNEER OP
ONZE NIEUWSBRIEF

  Je kunt op elk gewenst moment vrijblijvend uitschrijven.